ЗБОРНИЧЕ – мал Зборник за Овче Поле

 In Книги ◬ Books

Здраво живо, почитувани читатели. Во ова мало Зборниче во електронска верзија ќе можете да читате избор на текстови од стари книги во кои се споменува Овче Поле, исечоци од стари изданија на весникот Нова Македонија со статии кои го опишуваат животот во Свети Николе кон крајот на седумдесетите години на минатиот век, но и други текстови од различни автори. Поголемиот дел од извадоците од избраните книги се пренесени фототипно, онака како што ги имам пронајдено во разните библиотеки и архиви, скенирани од печатени книги или извадени од книги во електронска верзија, а малиот дел преведени делови на современ македонски јазик се со слободен превод и минимални измени од написите во оригиналните текстови. Повеќе информации за Овчеполската котлина ќе можете да најдете во моите книги за кои повеќе можете да прочитате на www.nikolaristevski.com и на страницата ЛОЗА – www.loza.mk. Во подготовка е големиот Зборник за Овче Поле и градот на Чудотворецот, па се надевам дека со овој мал избор ќе имате појасна слика за она што следува – Овчеполските книги на новото време. Да ни е жива и здрава Македонија и Господ нека ни е на помош.

 

fullscreen-capture-21-09-2016-015715
ЗБОРНИЧЕ – клик за pdf

Никола Ристевски

Свети Никола, Овче Поле

Република Македонија

frontpage

Recent Posts
Comments
  pingbacks / trackbacks

  Leave a Comment

  Contact

  We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

  Not readable? Change text. captcha txt
  0

  Start typing and press Enter to search