0

Имагинариум – избор (е-книга)

Ова дигитално издание содржи избор на текстови од двата дела на Имагинариум. Текстовите од првиот дел се пишувани неколку години, а тие од вториот дел се напишани во почетокот на 2017 година. [...]

0

Спомени за револуционерната дејност во Овчеполието – дигитално издание

Со ова дигитално издание најавувам објава на печатена книга за револуционерната дејност во Овчеполието, во која се содржани текстови, фототипни страници од стари книги и списанија, фотографии и [...]

0

Отворено писмо до Општина Свети Николе и Македонскиот народ во Овче Поле

Отворено писмо до Општина Свети Николе и Македонскиот народ во Овче Поле Здраво живо, Овче Поле! Со децении големи делови од Овчеполието се под други општини, а најголемото населено место во [...]

0

Зборник за Кратово – 20 часа пат по стариот „ајдутски пат“ од Ќустендил преку Кратово до Овче Поле

„АЈДУТСКИОТ“ ПАТ ЌУСТЕНДИЛ – КРАТОВО – ОВЧЕ ПОЛЕ Опис на стариот „ајдутски пат“, според книгата „Румена војвода“, напишана од Ефрем Каранов од Кратово, објавена во Софија во 1887 година. [...]

0

Зборник за Кратово – мистичните пророштва на Дедо Зафир и уште многу податоци за Кратово и околината

Македонската јавност е запознаена со пророштвата на стариот Дедо Зафир од Кратовското село Шопско Рударе, кој живеел во втората половина на 18 и првата половина на 20 век. Уредно собрани и [...]

page 1 of 4