0

Зборник за Кратово – 20 часа пат по стариот „ајдутски пат“ од Ќустендил преку Кратово до Овче Поле

„АЈДУТСКИОТ“ ПАТ ЌУСТЕНДИЛ – КРАТОВО – ОВЧЕ ПОЛЕ Опис на стариот „ајдутски пат“, според книгата „Румена војвода“, напишана од Ефрем Каранов од Кратово, објавена во Софија во 1887 година. [...]

0

Зборник за Кратово – мистичните пророштва на Дедо Зафир и уште многу податоци за Кратово и околината

Македонската јавност е запознаена со пророштвата на стариот Дедо Зафир од Кратовското село Шопско Рударе, кој живеел во втората половина на 18 и првата половина на 20 век. Уредно собрани и [...]